Treball per Projectes a ESO

Secundària dedica sis hores setmanals a l’aprenentatge basat en projectes

Projecte 1r ESO – Olimpíades

Projecte que té com a fil conductor les olimpíades que es celebren cada quatre anys en un país del món. Els alumnes han de construir un joc de l’oca/trivial, totalment original, amb dades sobre les olimpíades. El joc consta de 20 caselles obligatòries, i que tinguin relació amb les olimpíades, més altres opcionals. Les 20 caselles obligatòries són:

Com i quan es van iniciar les Olimpíades en l’era antiga / Les primeres medalles: quins materials utilitzaven? i com les fabricaven? / Qui podia participar en els Jocs Olímpics en l’era antiga / Proves que es realitzaven a les antigues Olimpíades / Alimentació a l’antiga Grècia / L’escalfament general d’una prova d’atletisme / Els Déus de l’Olimp. Relació dels Déus grecs de l’Olimp i els Déus romans, amb el tipus de divinitat / Processos de fabricació de metalls preciosos / La Resistència. Concepte,tipus, freqüència cardíaca / Com s’organitzava políticament la civilització grega? Anomena i situa les més importants / Qui era Hércules? Les 12 proves d’Hércules / Origen de les Olimpíades de l’era moderna. Instauració de les primeres olimpíades, primeres competicions, tipus de proves, etc / Símbols olímpics / La hidratació dels esportistes / Materials utilitzats en les medalles actuals. Diferència amb les primeres / Les Paraolimpíades / Quina energia ens aporta l’alimentació? Quin tipus d’alimentació cal que segueixin els atletes? / Cotització de metalls preciosos / Olimpíades Barcelona 92 /Inventar una prova de gimcana relacionada amb els jocs olímpics amb variants originals.

I les assignatures associades a aquestes caselles/preguntes: Ciències Socials, Tecnologia, Educació Física i Ciències Experimentals. De tots aquests apartats se n’havia de buscar informació i se n’havia de fer una pregunta amb 4 possibles solucions. Algunes d’aquestes caselles s’havien de fer en català, d’altres en castellà i d’altres en anglès.

Projecte 2n ESO – Fabriquem un producte

Sou 4 socis que decidiu engegar una empresa que té per objectiu principal crear un producte completament nou i innovador. Un producte que revolucioni la vida de les persones i la faci més fàcil i més còmode. Es tractava, per tant, de desenvolupar un producte i fer-ne la màxima difusió: màrqueting, web, etc.

Per a realitzar la web han d’utilitzar l’eina de google “Google Sites”. Aquesta eina fàcil i intuïtiva els permetrà realitzar una web de manera molt ràpida i efectiva. Els apartats mínims que ha de tenir la web, que ha de ser en castellà, són:

  • Portada amb logo empresa i nom de l’empresa.

  • Qui som? Informació sobre vosaltres com a socis de l’empresa.

  • Producte que veneu.

  • Contacte.

Per a poder inventar el producte cal que realitzin una pluja d’idees per aconseguir trobar l’objecte perfecte per començar a comercialitzar-lo. Aquest producte l’han de dissenyar i han de ser capaços de fabricar-lo amb les seves pròpies mans. Per a dissenyar el producte utilitzaran una altra eina google com és el “Google SketchUp”. Aquest programa gratuït permet realitzar plànols en 2D i en 3D, que després poden ser exportat per a imprimir-se en la impressora 3D.

Han de crear el producte dissenyat des de 0 buscant els materials i seleccionant les eines adequades per a la seva construcció. Tot procés de fabricació s’ha de documentar gràficament per tenir informació per als futurs productes que fabricaran.

Projecte 3r ESO – Fem de Polítics

Son un grup de persones que els uneixen uns valors i ideals polítics. Fa temps que s’estan plantejant formar un partit polític i concorre a les eleccions a les Corts espanyoles. Ha arribat el moment! No poden deixar que els governin aquells que no els representen i han decidit presentar-se a les properes eleccions del 31-O. Tenen molta feina per davant però estan convençuts que poden fer molt pel país.

Han de tenir en compte que aquest treball es fa en l’àmbit espanyol, d’una única circumscripció electoral i amb sistema electoral proporcional. El projecte ha de contemplar totes les vessants dels partits polítics: Campanya electoral, les eleccions i el seu mecanisme de control i de recompte i constitució de Les Corts i elecció del President. El projecte finalitzarà amb una visita – taller al Parlament de Catalunya.

Projecte 4t ESO – Un vitage al passat

És un projecte on els alumnes han d’investigar el moment històric, social i polític. Elaborar un vídeo amb la figura d’un narrador, ha de ser un personatge caracteritzat segons l’època real o inventat. Haurà de descriure els fets que porten a la guerra de Successió, com es desenvolupa aquesta, quines conseqüències socials i polítiques té per Catalunya.

A més, hauran d’escenificar diàlegs entre personatges rellevants, situacions quotidianes relacionades amb el conflicte i qualsevol altre investigació que el grup consideri oportuna per tal de complementar el treball.  A més, hauran de representar la reunió del Pacte de Gènova en anglès, ja que els catalans es van reunir amb el representant de la reina d’Anglaterra. Han de presentar el guió del vídeo com una obra teatral. També han de presentar les activitats que es proposen en un docs seguint la normativa de presentació de textos.