L’evolució artística de l’alumnat, a Primària
L’evolució artística de l’alumnat és un camí que anem fent durant tota l’etapa de primària i forma part de l’aprenentatge dels nens i nenes. Que es desenvolupin bé i amb comoditat pel que fa a les habilitats artístiques els ajuda a tenir creativitat, imaginació i aprendre, també, a treballar en equip. Tota aquesta feina artística comença a l’etapa d’educació infantil, però als primers cursos de primària ja comencem a treballar amb més intensitat la pintura, el dibuix, a partir de la manipulació d’elements com la cera o els retoladors, i les manualitats. Aquest tast l’acompanyem fixant-nos en artistes que han marcat tota una generació i que han estat referents com Vincent van Gogh, Paul Goguin o Andy Warhol.
A mesura que es van fent més grans potenciem l’autonomia de l’alumnat i treballem amb maquetes relacionades amb Sicence, amb qui compartim molts projectes. És força curiós perquè fins a 3r la majoria dels nens i nenes dibuixen sense pensar-s’ho dues vegades i a partir de 4t alguns ja et diuen que no saben dibuixar. Amb la idea de treure’ls la por potenciem les activitats de dibuix a partir de l’observació recordant que no passa absolutament res si no dibuixem de memòria. Sovint, fent aquests dibuixos més realistes a partir d’observacions concretes de l’entorn natural, per exemple, aconseguim un molt bon resultat que ajuda l’alumne a agafar confiança i a no tenir por d’equivocar-se i el fa sentir orgullós.
Més endavant, en els darrers cursos de Primària, a cinquè i sisè, aprenem a treballar la perspectiva, a partir del punt de fuga, i combinem les activitats en paper i en l’ús del Chromebook. Aquest treball doble a través del paper i de la pantalla també és molt útil per reforçar coneixements. Durant tota l’etapa de Primària dediquem una hora a la setmana, com a mínim, a treballar aspectes relacionats amb l’evolució artística dels nens i nenes, que els acompanyarà fins a arribar a l’ESO.
Cristina Navarro és mestra de plàstica de l’escola