Setmana de la Ciència a l’Escola Paidos

La ciència i el mètode científic estan sempre presents en el procés d’aprenentatge dels nostres alumnes

L’escola Paidos va celebrar la setmana de la Ciència del 13 al 17 de novembre i com a temàtica general es va treballar l’Univers des de la llar d’infants fins a 4t d’ESO. Es va iniciar la setmana amb el III Concurs de fotociència amb la confereǹcia de la Cristina Morera, fotògrafa i dramaturga.  Cada curs va elaborar un projecte relacionat amb aquest tema. Les tasques que es van desenvolupar per cada nivell són les que es detallen a continuació:

  • A la Llar d’Infants alguns alumnes de 4t d’ESO els van fer diferents propostes de treballs relacionats amb l’Univers i adaptats a la seva edat. Van fer bombolles de sabó, van veure els estels amb lots i van fer màgia amb colorants.
  • Infantil van treballar el Sol i la Lluna tenint en compte el pas del dia a la nit.
  • Cicle Inicial es va treballar la vida dels astronautes, elaborant un dietari i el vestit de l’astronauta.
  • Al Cicle Mitjà van construir la Terra per tal de descobrir com és el planeta on vivim.
  • Cicle Superior van construir telescopis i van treballar sobre diferents telescopis i altres aparells amb òptiques d’augment.
  • 1r ESO van construir coets i el van fer volar per aprendre com es pot viatjar a l’espai.
  • 2n ESO van construir un planetari entre les dues classes i el projector per veure i aprendre les diferents constel·lacions.
  • 3r ESO van estudiar les marees, els eclipsis, el dia i la nit i l’any. La distància entre els planetes i els seus tamanys a escala. Realitzant diferents pòsters, vídeos i maquetes.
  • 4t ESO van crear dos Escape Rooms per resoldre l’enigma: “Sou capaços d’escapar d’un forat negra?”

L’Escola es transforma en el Museu Espacial Paidos

Després de fer totes aquestes feines, l’Escola es va transformar en el Museu Espacial Paidos, on tots els nens el van poder visitar i veure totes les feines elaborades i treballades durant la setmana pels seus companys.

Dimarts a la tarda els alumnes de 1r i 2n d’ESO van poder assistir a una videoconferència amb un científic de la NASA que es diu Alfonso F. Dávila. Nascut a Manresa el 1978, Llicenciat en Ciències del Mar per Universitat de Vigo. Doctorat en Geofísica per la Universitat de Munich i Post-Doctorat a la NASA en Ames Reserch Center on hi treballa actualment com Astrobiòleg en la branca d’Exobiologia.

Dijous després de classes a les 6 de la tarda, les famílies van poder gaudir d’un Bateig del Cel organitzat per l’Observatori Astronòmic de Castelltallat. Es va fer una xerrrada introductòria amb suport visual d’alta qualitat sobre els planetes i les vides dels estels. També es va realitzar una explicació de les constel·lacions i astres del cel d’hivern amb l’ajut d’un raig làser. I per acabar, l’observació directe d’alguns objectes del cel profund amb telescopis especialitzats.