Punts que milloren la convivència
Encarem el tram final de curs i ja podem fer un primer balanç del nou sistema que vam introduir el passat mes de setembre per millorar la convivència a l’escola. Des d’una mica abans de la pandèmia havíem detectat que els conflictes relacionats amb la manca de respecte i l’incivisme anaven a l’alça entre l’alumnat adolescent. Són canvis que tenen a veure amb l’evolució de la societat i que, segurament, tots i cadascú de nosaltres també notem en el nostre dia a dia. Estem més irritables, ens enfadem més, sovint ens costa expressar allò que sentim i la comunicació clara i directa es fa difícil en moltes ocasions. A més als adolescents els passa com a les persones adultes. Totes i tots som d’una manera a nivell individual, però quan estem en grup o ens sentim pressionats sovint reaccionem de manera desproporcionada.
És per això que amb l’alumnat de 5è i 6è de Primària i ESO vam decidir introduir un sistema de punts que ens permetia anar avaluant aquelles petites interrupcions i molèsties que massa sovint ens dificultaven fer classe amb normalitat. Cada alumne ha comptat amb 30 punts, que en algunes ocasions s’han esgotat i en què hem hagut d’obrir una incidència. Hem potenciar també el treball de reforç i de posada en valor d’allò que l’alumnat fa bé per incidir també amb una mirada positiva i tenir en compte les actituds desinteressades i espontànies.
Tenir aquest control i augmentar el nivell de compromís i exigència per treballar amb respecte a classe ens ha ajudat a capgirar una tendència negativa i, ara, podem dir que l’experiència ha estat un encert. L’adolescència és una època complicada que cadascú viu amb una intensitat diferent i continuem al costat dels nostres alumnes per fer-los costat i acompanyar-los en el seu aprenentatge i creixement. Fer-ho potenciant l’entesa i un major respecte entre companys i companyes ens sembla un camí adequat per on continuar avançant per tenir una escola més amable i cívica.
Eudald Basagaña, és cap d’estudis d’ESO de l’escola i professor