“L’ús de la tecnologia sempre ha de ser a favor de les persones i per ajudar-les”
Entrevista a Sergi Román, membre del Departament d’IT i docent de l’Escola Paidos
Què fa el Departament d’Informàtica i Tecnologia (IT) de l’escola?
Gestionem tot allò que té a veure amb la informàtica i la connectivitat de l’escola. Ens ocupem de la gestió de tots els usuaris de Google (prop de 600), de la xarxa d’internet i de la connectivitat wifi, de donar suport a l’equip de mestres, professors i administratius i també gestionem les càmeres de seguretat, la megafonia les impressores, l’equip de so quan programem espectacles o el sistema de control d’assistència del menjador per posar alguns exemples. Pel que fa a la gestió dels Chromebooks, nosaltres mateixos fem de servei tècnic en primer terme quan hi ha alguna incidència amb els equips dels alumnes. Si determinem que cal tramitar amb el fabricant proporcionem un Chromebook de substitució mentre es fa la gestió i tramitació de l’equip. D’aquesta manera, els alumnes no es queden sense equip per poder estudiar.
Qui forma part del departament?
Jo mateix, que m’ocupo de tota la part tècnica i de funcionament de tots els equips i sistemes, i el Felip Echarri, que coordina la part més pedagògica i d’innovació. De fet, la meitat de la meva jornada la dedico a tota aquesta feina d’informàtica i l’altra meitat a la docència fent classes de robòtica i programació. Amb en Felip ens entenem i complementem molt bé i el fet de ser físicament a l’escola ens permet resoldre totes les incidències amb agilitat i rapidesa. Donem una resposta molt ràpida davant de qualsevol imprevist i m’agrada perquè cada dia és diferent i els reptes són diversos.
Entenem que tot el sistema informàtic ha canviat radicalment els darrers anys?
Fa deu anys que vaig entrar a l’escola i, aleshores, teníem dues o tres línies d’ADSL i prou. Ara tot és molt més complex i la infraestructura ha crescut moltíssim per assegurar que podem treballar amb comoditat i una bona connectivitat. Treballem amb uns sistemes molt més avançats i connectats amb tots els dispositius i amb aules equipades amb la darrera tecnologia.
Com t’imagines la teva feina d’aquí a deu anys?
Fa deu anys era evident que faríem un salt en matèria de hardware amb tot de ginys com els ordinadors, les tauletes, els mòbils o els rellotges intel·ligents, que formen part del nostre dia a dia. Ara hi ha un punt més d’incertesa. Sembla que tot anirà encaminat a la connectivitat, a l’ús de la intel·ligència artificial i quin paper jugarà la programació i el software en tot això. Sempre defenso que l’ús de la tecnologia sempre ha de ser a favor de les persones i per ajudar-les a fer-nos la feina més fàcil i, sobretot, a simplificar accions. Tot ha d’anar encaminat cap a un bon ús, però cal continuar fent pedagogia.