Voluntariat i creixement personal
El currículum de l’ESO estableix un conjunt d’hores de servei comunitari que inclouen una part teòrica i una part pràctica. A la part teòrica, que es treballa a les classes de Cultura i Valors de 3r d’ESO, l’alumnat aprèn què és el voluntariat i com funciona. En la part pràctica, els estudiants surten de la seva zona de confort, tant a l’aula com a casa, per conèixer altres realitats i persones d’un entorn proper, però sovint desconegut.
Fins ara, aquest curs hem treballat accions de voluntariat relacionades amb el Gran Recapte d’Aliments i amb la recollida de material escolar per a un col·legi de Catarroja, al País Valencià. La implicació de l’alumnat ha estat molt bona i sovint sorprenent, especialment en un context adolescent, on de vegades és complicat obtenir la seva complicitat.
A través de les accions d’ajuda al País Valencià, en què han triat, recollit i preparat el material escolar, i del suport al Gran Recapte d’Aliments, els estudiants s’han implicat de manera activa i decidida, donant una lliçó d’empatia i solidaritat que creiem que els ajudarà a construir la seva personalitat. Aquests dies previs al Nadal, els alumnes també col·laboren amb Càritas Sant Fruitós per preparar, reparar i deixar a punt les joguines per a la campanya de festes.
Des de l’escola, continuarem buscant nous projectes i activitats on poder col·laborar. Estem pensant en activitats per a la llar d’infants municipal i també per a les persones grans del poble.
Els reptes de la societat actual són diversos, i creiem que és fonamental ajudar a formar alumnes que siguin sensibles i empàtics davant les persones en situació de vulnerabilitat, que travessen moments difícils o que tenen menys oportunitats. Entendre aquestes realitats, obrir els ulls i valorar les coses realment importants de la vida és un punt de partida que val molt la pena.
Isabel Marroja, professora d’ESO i responsable del servei comunitari de l’Escola Paidos